Voor onze eerste afspraak stel ik jullie voor een recent kookboek te ontdekken: « Cuisinons wallon ».

Voor de gelegenheid, stel ik een kort, smakelijk intermezzo voor met Thierry Depuydt (ambachtsman – slager- en affineur), de oprichter van slagerij Côte à l’Os in Péruwelz.

We ontmoeten deze gastronoom en ‘carnivoor’ die ook heeft meegewerkt aan dit avontuur.

 

Thierry van slagerij “Côte à l’Os”

Thierry is al jaren de uitbater van slagerij Côte à l’Os in Péruwelz en wou al altijd van het slagersvak een echte kunst maken. Als je de deur van zijn slagerij opent, kun je er niet aan twijfelen: we kunnen gerust stellen dat hij geslaagd is in zijn opzet ….

 

Bij hem is de uitstekende kwaliteit van de producten dé prioriteit en herondek je het echte vlees met de grote V: gelukkige runderen, oude rassen, vlees op been gerijpt in een rijpingskelder, ambachtelijke vleeswaren uit de streek. Zijn waarden : een nobel, passioneel ambacht en hard werken.

De laatste jaren benadrukte hij steeds zijn inzet en zijn verantwoordelijkheid voor zijn klanten :

– voorrrang aan een korte bevoorradingsketen met lokale veehouders

– de eenvoudige smaak van lekkere producten valoriseren

– respect voor de aloude, traditionele vleeswaren

 

Wie nam er eigenlijk het initiatief voor dit boek en vanwaar komt het idee om een werk te wijden aan de Waalse keuken ?

De Waalse gastronomie blijft uitblinken: sterrenchefs, bib gourmands, onverwachte, leuke adresjes….De vermeldingen in de recentste Michelingids zijn het duidelijkste bewijs van de algemene erkenning voor onze Waalse chefs.

Zozeer zelfs dat het Olivier Viatour geïnspireerd heeft om een kookbook aan hen te wijden.

Dit werk eert doorheen 30 recepten « 10 ingrediënten – 10 minuten » de talenten van onze Belgische chefs en stelt, via een innovatief concept van interactieve video’s, de lezer voor om virtueel aan de slag te gaan in de keuken. Daarvoor volstaat het om de QR-code naast de recepten te scannen om volop aan het fornuis te staan. Een wel sympathieke manier om de smaak te pakken te krijgen.

In dit culinair avontuur ontmoeten we sterrenchef Benoit Neusy van restaurant L’impératif en Thierry Depuydt, beide liefhebbers van onze streekgebonden eetwaren. Benoit stelt een recept voor op basis van Waalse Aubrac uit de slagerij Côte à l’Os. Dat ziet er erg verleidelijk uit…..

Jullie krijgen nog meer mogelijkheden om een waaier aan regionale chefs te ontdekken die telkens enkele specialiteiten uit onze regio’s zullen voorstellen.

 

Waar vind je dit boek voor lekkerbekken?

Heeft dit voorsmaakje al je eetlust opgewekt ? Je kan niet weerstaan aan de lokroep van het fornuis om zelf aan de slag te gaan met deze uitstekende recepten?

« Cuisinons wallon » is o.a. te koop bij Côte à l’Os in Péruwelz voor slechts 20,- euro of ook via hun website : http://www.cotealos.com/incontournables/goodies-cote-a-l-os/cuisinons-wallon.html#description-li

 

Smakelijk.